Jeugdmanifest tegen besparingen

22/09/2014 - 48 jongerenorganisaties, waaronder ABVV-jongeren, klagen de besparingen op jongeren aan.


We moeten besparen om de jongeren van morgen een toekomst te geven.” Met dat argument proberen de regeringspartijen hun harde besparingen goed te praten. Een vals argument, zo reageren de jongerenorganisaties: “Besparen voor de jongeren van morgen lukt niet door te besparen op de jongeren van vandaag.”

Om beleidsmakers te overtuigen van de schatbare en onschatbare waarde van het jeugdwerk, schreef een grote groep jeugdwerkorganisaties het “jeugdmanifest”. Nu besparen op jongeren en de jeugdsector, raakt de jongeren van morgen en zal de maatschappelijke kosten doen oplopen. In het manifest lees je meer over de economische waarde van het jeugdwerk, met 1 jeugdwerkinitiatief per 250 inwoners zonder twijfel één van de strafste in de wereld.

Niet besparen maar investeren

“Besparen op jeugd en hun organisaties is dan niet efficiënt of effectief te noemen,” concluderen de jeugdorganisaties. “Je zet er mensen mee op straat, laat vrijwilligers in de kou en je haalt opgebouwd sociaal kapitaal onderuit. We hebben de voorbije jaren ook al bespaard. De aangekondigde jaarlijkse ‘indexsprong’ van de enveloppesubsidies is op zich ook al substantieel te noemen. De kaasschaaf hebben we ook al een aantal keer over ons heen gehad. De sense of urgency die nu wordt gelanceerd, delen we dan ook niet. We zijn eigenlijk niet anders gewo